DIVERSORUM

L'avi Vicent Domingo Alberola Santandreu pertanyia al clan dels valentins que van rebre l'apel.latiu de son pare, Valentí Alberola. 
Encara podem remuntar una generació més de les que ací consten ja que sabem que Valentí Alberola era fill de Senén Alberola -que, entre d'altres ocupacions, va tindre la de transportar neu de la que emmagatzemaven en hivern en les neveres de les nostres serres- i de Magadalena Benavent.








Prop de l’almàssera hi ha uns taulellets devocionals dedicats a sant Domingo. Aquest sant va ser el fundador de l’orde dominic o dels predicadors que tenia un monestir a Llutxent, cap de la baronia a la que pertanyia Quatretonda. Els seus frares tenien al seu càrrec la cura d’ànimes del poble. Als taulellets apareix el sant amb part de la seua típica iconografia: un llibre obert que representa la Bíblia,  la creu de dos braços pròpia dels patriarques fundadors, el lliri blanc, símbol de puresa, l’estrella sobre el cap, guía per a les ànimes perdudes, i el gos amb una torxa a la boca, la flama de Jesucrist que il.lumina el món amb la predicació. Falta, no obstant, el rosari, del qual els dominics van ser els introductors i l’estendard amb la llegenda alabare, bendecire, pradicare.
L’avi Vicent Domingo Alberola portava com a noms de pila els de dos grans predicadors, sant Vicent i sant Domingo, taumaturgs espectaculars.






  ARBRE GENEALÒGIC DELS ALBEROLA BENAVENT D'ESTRUC  












      ALBEROLA     


Fotografia del poble d'Alberola, a la comarca de la Noguera, d'on possiblement provinguen els ancestres de la prístina saga dels Alberola Benavent d'Estruc. En l'actualitat pertany al municipi d'Os de Balaguer i el 2006 comptava amb 14 habitants. (Fotografia de Miquel Rovira)



 BENAVENT




Fotografies de Benavent de la Conca, al Pallars Jussà. Del Pallars eren també els pobladors de l'altre Benavent, Benavent de Segrià. D'algun d'aquests pobles serien oriunds els Benavents de Quatretonda i, per tant, els de la benaurada família dels Benavent d'Estruc.  



Des de feia setmanes una apassionant polèmica recorria la xarxa. Al campanar de Quatretonda una data assenyala l'any en que finalitzà la seua construcció... Però quin any es llig: 1604 o 1694?


Finalitzada l'enquesta -i per unanimitat- els nostres votants opinen que la data que hi figura en el magnífic campanar de Quatretonda és
1694







Aquest psalm cantat pels nostres ancestres des de temps immemorials ha estat elevat a la categoria d’himne del Gran Orde de l’Almàssera. Segons sembla, l’entonaven amb ocasió d’haver d’emprendre alguna expedició a Espanya o les seues colònies de les Antilles per a entrenar els músculs fonadors amb sonoritats imperials. No ha estat encara possible desxifrar completament el seu significat però les tres paraules castellanes que recull -querer, comer, bella…- indiquen quines eren les preocupacions de qui se les va ensenyar. Actualment és cantat amb devoció en les ocasions més solemnes en que es reuneix l'Orde. 










La nit del 19 de novembre de 2011 s'ha posat en marxa LA MOLA, el blog dels Benavent d'Estruc, de Quatretonda al més enllà. L'èxit ha estat immediat i les visites han estat massives.
Des d'aleshores ens han visitat des d'Espanya, Rússia, USA, Alemanya, Austràlia, França, el Regne Unit, Grécia...