diumenge, 15 de febrer de 2015

Notícies dels Valentins.La nevera de  Barx, on anava Senén Alberola a carregar neu.
L’avi Vicent Domingo, qui se’n feu càrrec de l’almàssera del carrer de Sant Josep, era fill de Valentí Alberola i d’Andrea Santandreu. Valentí havia nascut cap a 1817 a Quatretonda.

El 1836 el govern d’allò que aleshores era el Regne d’Espanya ordenà el reclutament de 50.000 hòmens. L’Ajuntament de Quatretonda va rebre el preceptiu requeriment reial per a que aportara la part corresponent de tropa. Així que l’1 de desembre de 1836 l’Ajuntament procedí a sortejar entre els 19 jóvens d’eixa quinta els 6 que formarien part de la lleva que exigia el servei de Sa Majestat. La mala sort va fer que el nostre Valentí traguera el número 2 dels 6 que farien de soldats.

            Valentí tenia aleshores 20 anys, amidava 4 peus i 11 polzades -1’49 m-, tenia el cabell castany, la barba sense pèl, bon color, la cara i el nas regulars i els ulls blaus. Com era corrent aleshores, no sabia escriure. El color dels ulls l’heretà el seu fill Vicent Domingo.          

Valentí era fill de Senén Alberola i Magdalena Benavent. Senén allà pel 1815 es dedicava a la càrrega de neu des de les muntanyes i el seu transport cap a pobles i viles. Amb ell treballaven altres veïns de Quatretonda, com Joan Tudela, Vicent Oltra i Pons, Marc Alberola i Miquel Llàtzer, a més d’algun llaurador de Benigànim i Salem. S’encarregaven de la conducció de neu fins a Sueca als preus següents: neu de Quatretonda i Barx a 20 quadernas (la quaderna equivalia a 8 morabatins, o meravedís en espanyol) i dos morabatins per arrova; neu de Salem a 24 quadernes i mitja; neu del Benicadell i Agres a 28 quadernes; i de la muntanya de Mariola a 32 quadernes per arrova... L’abastidor de la neu era un tal Vicent Reig que s’obligava a proveir-los la neu. Els conductors també estaven compromesos a portar tota la neu que tragueren durant 4 anys en la Ribera pel preu que corresponguera. El fet que es parle de neu de Quatretonda ens fa pensar que en la serra del poble havia d’haver alguna nevera per a l’acumulació hivernal de la neu i la seua transformació en gel.

Valentí Alberola es va casar amb Andrea Santandreu amb la que tingué dos fills: Josep i Vicent Domingo que serien coneguts amb l'apel·latiu de Valentins. Vivien al carrer del Mig, núm 4.
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada